custom-header

Makedonian liiga

Makedonian liiga

Makedonian ylimmän sarjatason jalkapalloliiga, joka on makedonialaiselta nimeltään Мakedonska Fudbalska Lig, on viralliselta nimeltään Prva Liga. Nimensä mukaisesti se edustaa jalkapallon korkeinta ammattitason liigaa Makedoniassa. Prva Liigaa pelataan rinnakkain useiden makedonialaisten jalkapallo-cupien kanssa. Sekä Prva Liga että makedonialaiset cupit ovat toimineet nykyisessä muodossaan aina maan itsenäistymisestä lähtien vuonna 1992.

Makedonian jalkapalloliigalla oli kuitenkin edeltäjä, joka operatiivisella tasolla vastasi täysin nykyistä Prvaa, ja se toimi Jugoslavian sosialistisen liittotasavallan aikana vuosina 1943-1992. Liigan historiaa ja tilastoja tutkittaessa ja vertailtaessa onkin nykyään tapana laskea mukaan myös ennen Makedonian itsenäisyyttä voitetut mestaruudet ja sijoitukset.

Prva Ligan toiminta

Liigassa pelaavien joukkueiden määrä on vuodesta -92 alkaen jatkuvasti vähentynyt. Esimerkiksi kaudella 1992-1993 sarjassa oli 18 joukkuetta, kaudella 1996-2001 14 joukkuetta, kun taas kaudesta 2014 alkaen enää 10 joukkuetta. Sarjan ottelut etenevät niin, että jokainen 10 joukkueesta pelaa toisiaan vastaan neljä kertaa, toisin sanoen yhteensä 36 ottelua koko sarjan aikana.

UEFA-rankingin mukaisesti sarjan voittaja etenee sen jälkeen Mestareiden liigan välieriin. Prvan toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet joukkueet pääsevät puolestaan Euroopan liigaan yhdessä Makedonian cupin voittajajoukkueen kanssa. Kauden päätteeksi sarjan kaksi heikointa joukkuetta siirtyvät seuraavaksi kaudeksi pelaamaan Makedonian II mestaruussarjan kärkijoukkueiden kanssa pudotuspeleihin. Samalla II sarjan kahdella parhaalle tarjoutuu siis mahdollisuus nousta Prva-sarjaan.

Liigan historia

Jugoslavian ensimmäinen kansallinen mestaruus jaettiin vuonna 1923, ja samana vuonna alkoi Makedonian liiga, joka kuului tuolloin vielä belgradilaiseen divisioonaan aina vuoteen 1927 asti. Sen jälkeen seuratoiminta alkoi myös Makedoniassa, kun Skopje-seura perustettiin. Se oli pitkään ainoa makedonialainen jalkapalloseura, mutta vähitellen 1930-luvun aikana alkoi uusia joukkueita muodostua myös eri puolille Makedonian liittotasavaltaa.Toinen maailmansota merkitsi suuria muutoksia koko Jugoslaviaan, ja vuonna 1943 maan seurajärjestelmä uusiutui tämän johdosta. Vuonna 1947 perustettiin pääkaupungin oma seura FK Vardar, ja saman vuosikymmenen aikana syntyi myös monta uutta joukkuetta. Makedonian liiga oli osa Jugoslavian Sosialistisen Kansantasavallan suurempaa seurajärjestelmään aina vuoteen 1992 asti, kun Jugoslavia virallisesti lakkasi olemasta. Tämän jälkeen Makedonian seura on jatkanut toimintaansa melko samanlaisena aina meidän päiviimme asti. Makedonian on etenkin kokoonsa nähden varsin tasokas jalkapallomaa, minkä Suomen Huuhkajatkin ovat monesti saaneet huomata.

Joukkueet

Makedonian Prva Ligassa pelaavat tällä hetkellä seuraavat joukkueet: FK Vardar, Sileks, Rabotnicki, Pobeda, Pelister, Sloga, Jugomagnat, Shkendija, Makedonia Gj.P., Renova ja Cementarnica. Tilastojen valossa listan ensimmäiset seurat ovat myös parhaiten menestyneitä, mutta oma henkilökohtainen suosikkini on kuitenkin Pobeda siitä huolimatta, että joukkue on saanut pelikiellon UEFA:ssa ja FFM-sarjassa aina vuoteen 2018 saakka. Niin tai näin, Makedonian jalkapalloliiga tarjoaa aina vauhdikasta ja jännittävää jalkapalloa.

Muutama sana on varmasti paikallaan itse kirjoittajastakin, jotta saatte tietoa itsestäni. Olen suomalainen jalkapallon harrastaja – lähinnä kuitenkin penkkiurheilupuolella, tosin takana on muutama kausi kotikaupunkini Porin nuorisojoukkueessakin. Olen muuttanut tänne Makedoniasta. Olen aina ollut erityisen kiinnostunut eurooppalaisesta, ja erityisesti etelä-eurooppalaisesta jalkapallosta. Ensimmäinen ihastukseni oli Makedonia kotimaani mukaisesti 1990-luvulla. Mutta olen löytänyt myös kosolti muita hienoja jalkapallomaita. Muita suosikkejani ovat Serbia, Kroatia ja muut entisen Jugoslavian maat sekä luonnollisesti myös Italian ykkössarja. Toki on myönnettävä, että myös saksalaisten järjestelmällistä pelaamista, ranskalaisten impulsiivisuutta ja englantilaisten vankkumatonta ammattitaitoa on ilo katsella ja Pohjoismaita unohtamatta. Tanska on esittänyt hienoa peliä viime vuosina!