custom-header

Joukkueen mieleenpainuvimmat hetket minulle

Joukkueen mieleenpainuvimmat hetket minulle

FK Vardar on Makedonian pääkaupungin Skopjen jalkapalloseura, jonka kotistadion on yli 30 tuhatta katsojaa vetävä Teleco Arena. Seura perustettiin jo vuonna 1947, ja aina Jugoslavian hajoamiseen asti se pelasi maan ykkössarjassa. Kun Makedonia itsenäistyi vuonna 1991, siirtyi tämä joukkue luonnollisesti pelaamaan Makedonian liigaan, jossa se on edelleenkin yksi menestyneimmistä joukkueista.

Edellä mainitut tapahtumat, kuten seuran perustaminen vuonna 1947 sekä Makedonian itsenäistyminen 1991, ovat tietysti jo sinällään ikimuistoisia hetkiä niin seuralle kuin kenelle tahansa makedonialaiselle. Jos kuitenkin pitäydymme hieman tiukemmin pelkissä urheilutason tapahtumissa, niin näihin hetkiin kuuluvat varmasti ainakin ensimmäinen ja ainoa Jugoslavian mestaruus 1980-luvun lopulla.

Jugoslavian mestaruus kaudella 1986-1987

Jugoslavian mestaruuden merkityksen ymmärtää paremmin silloin, kun muistaa, että Jugoslavia oli itse asiassa usean pienemmän valtion muodostama liittovaltio. Jugoslavian Sosialistiseen Liittotasavaltaan (1943-1992) kuului nimittäin kaiken kaikkiaan peräti kuusi kansakuntaa: Bosnia ja Hertsegovina, Kroatia, Montenegro, Serbia, Slovenia ja tietysti itse Makedonia. Näillä jokaisella oli oma varsin korkealuokkainen jalkapalloliigansa. Jugoslavian mestaruutta voi siis hyvin verrata esimerkiksi Pohjoismaiden tai esimerkiksi Länsi-Euroopan mestaruuden voittamiseen.

Makedonian FK Svartas ”ennätti” saamaan mestaruuden juuri ajoissa – vain muutama vuosi ennen Jugoslavian Liittovaltion hajoamista vuonna 1992. Sen jälkeen tällaista tilaisuutta ei enää ole ollut edes tarjolla, mikä tekee vuoden 1987 mestaruudesta jo sinällään ikimuistoisen ja jopa nostalgisen tapahtuman. Kun vielä muistetaan, että joukkueen luotsasi mestaruuteen parikymmentä vuotta aikaisemmin pelikentillä loistanut Andon Doncevski, ja että mestaruus toi Makedonialle myös paikan Euroopan cupissa, niin paketti on koko lailla valmis.

FK Vardarin menestys Makedonian sarjassa

Kun Makedonia saavutti täyden itsenäisyyden vuonna 1992, niin FK Vardar oli itsenäisen maan alkuvuosien menestynein jalkapalloseura. Tuona aikana se saavutti maan ylimmän sarjatason mestaruuden useampina vuosina. Voidaan sanoa, että FK Vardar oli jopa melko ylivoimainen joukkue aivan 1990-luvun alkuvuosina. Se sai kolme mestaruutta ja tämän lisäksi vielä neljä cupin voittoa. Vaikka vuosikymmenen puoliväliin mennessä olivat joukkueiden erot jo tasoittuneet, ja muutkin makedonialaiset seurat pääsivät maistamaan mestaruuksia, niin pidän tätä huimaa voittoputkea eräänä FK Vardarin ikimuistoisena hetkenä. Kaudella 2002-2003 nähtiin taas kultamitalin sävyjä, kun entinen tähtipelaaja Gjoko Hadzievskin luotsasi joukkueen valmentajan roolissa jälleen mestaruuteen. Ja vain muutama vuosi myöhemmin kaudella 2006-2007 tuli vielä cupin voitto.

Tulevaisuuden näkymiä

Hienoja hetkiä siis kyllä mahtuu FK Vardarin historiaan, ja niistä voisi kirjoittaa kokonaisen kirjan. Mutta luonnollisesti enemmän kuin historia, joukkueen faneja varmastikin kiinnostaa seuran menestys tänä päivänä ja tulevaisuudessa.

Vaikka Vardar ei juuri tällä hetkellä loistakaan aivan mestaruussarjan tai cupin kärjessä, niin lupaavat ja lahjakkaat pelaajat tulevaisuudessa tulevat varmasti antamaan täyden panoksensa sille, että tämä historiallinen joukkue tullaan pian taas näkemään kirkkaimmalla palkintopallilla. On muistettava, että Makedoniassa jalkapallo on hyvin suosittua, ja kilpailu parhaista sijoituksista on varsin kovaa.