custom-header

Joukkueen historia

Joukkueen historia

FK Vardar on makedonialainen jalkapalloseura. Tarkemmin sanoen se tulee Skopjesta, joka on Makedonian pääkaupunki. Joukkue pelaa maan pääsarjassa ollen myös menestynein jalkapallojoukkue tilastojen valossa. Joukkue on voittanut maansa kansallisen mestaruuden peräti 10 kertaa, ja lisäksi se on kerännyt cup-tason voittojakin viisi kappaletta. Vardarin kotiareena on nimeltään Teleko Arena, ja se vetää hieman yli 33 tuhatta katsojaa.

FK Vardar on perustettu vuonna 1947, ja sen menestyksekkäin toimintajakso sijoittuu 1980-luvun loppupuolelle. Seura voitti nimittäin kauden 1986-1987 silloisen Jugoslavian sarjan mestaruuden. Tämä oli ensimmäinen ja ainoa kerta, kun makedonialainen joukkue voitti liittovaltion mestaruuden. Ikävä kyllä, tämä mestaruus otettiin myöhemmin joukkueelta pois protestin takia ja luovutettiin Belgradin Partizanille. FK Vardar pääsi kuitenkin edustamaan Jugoslaviaan eurooppalaisille pelikentille.Kun siirrytään hieman kauemmas historiaan, niin joukkueelta löytyy menestystä jo aivan 1960-luvun alusta. Vuonna -61 FK Vardar nimittäin voitti ensimmäisen palkintopokaalinsa Jugoslavian cupista. Monet liigan menestyksekkäät pelaajat, kuten esimerkiksi Andon Doncevski, aloittivat uransa samoihin aikoihin Vardarin riveissä. Doncevski toimi sittemmin 1980-luvulla seuran päävalmentajana kausilla 85-88.

Itsenäisen Makedonian aika

Kaikki tietysti muuttui siinä vaiheessa, kun Jugoslavian liittovaltio hajosi ja Makedonia itsenäistyi. Maan itsenäistymisen jälkeen Makedonian liiga oli luonnollisesti se ylin sarjataso, jossa FK Vardar ja muut makedonialaiset seurat pelasivat. Ensi alkuun FK Vardar suorastaan dominoi maansa pääsarjaa ottaen mestaruuden kolme kertaa peräkkäin ja lisäksi vielä pari cup-titteliäkin. 1990-luvulla seura jatkoi menestyskulkuaan ja pelasi viisi kertaa cupin finaaliottelussa, joista neljä se myös voitti.

Menestys kuitenkin hiipui vähitellen, ja seura jäi kolmen kauden aikana kokonaan kärkisijojen ulkopuolelle. Kun Gjoko Hadzievskin tuli valmentajaksi, nousi Vardar taas kamppailemaan kärkitiloista ja voitti mestaruuden kaudella 2002-2003.

Pelaajia

FK Vardar on ollut monien makedonialaisten jalkapallotähtien ensimmäinen kotijoukkue, ja sieltä on ponnistettu myös suuremmille eurooppalaisille ja jopa kansainvälisille pelikentille. Muutamia erityismaininnan ansaitsevia nimiä ovat muun muassa jo edellä mainittu Andon Doncevski, Slavko Šajber, Darko Pančev ja Ilija Najdoski. Doncevski (s. 1935) toimi 1980-luvulla joukkueen valmentajana nostaen Vardarin Jugoslavian mestaruuteen asti. Slavko Šajber (1929-2003) toimi aktiivisen peliuransa jälkeen Jugoslavian jalkapalloliiton presidenttinä ja teki uran myös politiikan parissa. Hän oli koulutukseltaan ekonomi. Hieman nuorempaa jalkapallosukupolvea edustaa puolestaan Ilija Najdoski (s. 1964), joka teki varsinaisen peliuransa Belgradin Red Starin riveissä puolustajana. Hän oli mukana voittamassa Euroopan cupia vuonna 1991.

FK Vardar tänään

Tänä päivänä Vardar on aktiivinen seura, joka on tiukasti kiinni maansa sarjan mitalipaikoissa. Viimeisin finaalivoitto on kuitenkin jo vuodelta 2003, joten ihan vähään aikaan ei mestaruutta ole siellä päästy juhlimaan. Makedonian cupin voitosta on hieman vähemmän aikaa. 10 vuotta sitten kaudella 2006-2007 pääsi FK Vardar viimeksi juhlimaan cup-voittoaan.